HASTALIKLAR
Uyuşma
Bacak uyuşması
Tepeden tırnağa sebepler tek tek ele alınmalıdır. Beyinden kaynaklanabilecek tümör, kist, enfeksiyon, kanama, dolaşım bozukluğu sebep olabilir
Boyun ve beyin bileşkesinde Chiari tip 1 denen özel bir durum var olabilir.
Boyun seviyesinde ileri boyun dar kanal veya travma sonucu kaymalar ya da bu seviyede omurilik içinde tümör, kist, kanama ya da enfeksiyonla,r kollardan başka bacaklarda da uyuşma yapabilir.
Sırt seviyesinde ileri bir sırt fıtığı, dar kanal ya da tümör, kist enfeksiyon kanama sadece bacaklarda uyuşma yapabilir. Ağrı ve kuvvetsizlik olması gerekmez.
Bacaklarda bacak sinirlerin nöropatik hastalıkları (diabet gibi)
Bacak dolaşım sistemi iyi çalışmıyorsa
Nadiren eser element eksikliğinde ve fosfor, kalsium metabolizma bozukluğunda uyuşmalar olabilir.
Aort damarından bacaklara iyi kan gitmiyorsa da uyuşukluk olabilr.
Bel bölgesinde bel fıtığı, dar kanal ve kayma, kireçlenme, tümör, kist, enfeksiyon ve kanamalar bacaklarda uyuşma yapabilir. Eğer olay ilerlemişse yerleşmiş duyu kusurları saptanır.
Uyluk dış yüz, bacak üst tarafında duyu kaybında L1-2, bacak ön yüz ve dizin üst tarafı L2-3, diz üzeri ve bacak iç yüz başlangıcı L3-4, bacak dış ve önyüz ve başparmak L4-5, ayak 5.parmak ve topuk L5-S1 seviyelerinde sinir basısı olduğunu kabaca düşündürür. Kesin tanı MR ile konur.
Kol uyuşması
Kol uyuşması da bacak uyuşması gibi beyin kaynaklı değilse ve arnold- chiari, omurilik tümör, kist, enfeksiyon, kanama da yoksa en çok boyun fıtık, dar kanal ya da kireçlenmelerin yarattığı sinir basısı sonucu görülür. Tabii ki dolaşım problemleri ve nöropatik uyuşmalar ve uyuşma solda ise kalp problemi de ekarte edilmelidir. Boyun omurga ve omurilik patolojisi ilerlemişse uyuşma kalıcı duyu kusurlarına dönüşür. Omuz üzeri duyu kusuru C4 ve C5, üst kol dış yüz C5 , alt kol dış yüz ve başparmak C5 ve C6, el orta parmak C7, el küçük parmak ise C8 sinir kökleri tutulumuna işaret eder.
El uyuşması
Yine beyin kaynaklı değilse en çok karpal tunnel sendromu CTS, daha sonra boyun fıtıklarında görülür. Thoracic outlet TOS mutlak araştırılmalıdır. Nöropatik hastalıklar da zaten EMG tetkikinde kendini belli eder. Calcium eksikliğinde de elleri içe kapatıp kastıracak kadar uyuşmalar olur. Calcium tedavisi yapılmalıdır. Unutmayalım ki psikolojik olarak (en çok kadınlarda) el uyuşması tarif eden hastalarımız da mevcuttur.
Ayak uyuşması
Beyinde problem yoksa bel fıtıkları, belde dar kanal, kayma, omurga ve omurilik tümör, kist, enfeksiyon, kireçlenme, kanama sonucu sinir basıları, nöropatik (diabet) uyuşmalar ve dolaşım problemleri akla gelmelidir. Ayrıca ayak sinirinin bilekte bağ dokusu altında sıkışması sonucu tarsal tunnel sendromu da ayakta uyuşma yapar. Eser element eksikliği ve calcium metabolizması gözden geçirilmelidir.
Popo etrafında uyuşma
Çok önemlidir. Genellikle cauda equina = at kuyruğu sendromunda görülür. Her 2 bacakta kuvvetsizlik ve uyuşma, idrar ve büyük tuvalet altına kaçırma, erkeklik fonksiyonlarının bozulması da eklenmiştir. Genellikle omuriliğin bitiş noktasına basan çok büyük bir fıtık ya da son noktaya kadar daralmış mutlak dar kanal ya da bel kayması, tümör buna sebep olur. Omurilik kanalı içine ani kanama da yer kaplayıcı etkisiyle cauda equinaya sebep olabilir. Öyle ki gece sağlam yatıp sabah bacaklarını hissetmeden uyanan hastalarımız mevcuttur. Olay başlayınca ilk 8 saat içinde ameliyatla basılar kaldırılmalıdır. Yoksa bulgular kalıcı olabilr.